Βιογραφικό

Ο Αντώνης Κερασνούδης είναι Ειδικός Νευρολόγος, πλήρως ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου St. Josef στο Bochum της Γερμανίας (Διευθυντής Prof. Dr. med. Ralf Gold). Παράλληλα φέρει το τίτλο του διδάκτορα (Dr. med.) Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Ruhr-Βοchum της Γερμανίας. Από το Μάρτιο του 2014 διατηρεί ιδιωτικό νευρολογικό ιατρείο στις Σέρρες, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει την επιστημονική επιμέλεια των νεοσύστατων ιατρείων “Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και νευροανοσολογικών νοσημάτων” αλλά και “Νευρουπερηχογραφίας” της  Κλινικής “Άγιος Λουκάς”  στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

To Mάρτιο του 2014 τιμήθηκε από την Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Κλινικής Νευροφυσιολογίας (IFCN) στο Βερολίνο με το βραβείο “Young Investigator Award” για τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις, αλλά και την  προσφορά του στην καθιέρωση της υπερηχογραφίας των νεύρων στη διαγνωστική των παθήσεων του περιφερικού νευρικού συστήματος. Toν Ιούνιο του 2015 του απονεμήθηκε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό η ερευνητική υποτροφία (Research Scholarship) της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Κλινικής Νευροφυσιολογίας (IFCN) για τη συνέχιση της έρευνας πάνω στο τομέα των υπερήχων του περιφερικού νευρικού συστήματος. Από το Μάιο του 2016 αναλαμβάνει την επιστημονική διεύθυνση του τμήματος νευρομυϊκού υπερήχου της ιδιωτικής σχολής IBC και οργανώνει τα πρώτα οργανωμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια (workshops) στο Dubai των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. To Σεπτέμβριο του 2016 εκλέχθηκε μέλος του Eπιστημονικού Συμβουλίου Νευρουπερηχογραφίας (Scientific panel – Neurosonology group) στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νευρολογίας (European Academy of Neurology, EAN)

Είναι κάτοχος μετά από εξετάσεις των πτυχίων:

 1. υπερηχογραφίας των αγγείων του τραχήλου και του εγκεφάλου (teaching level για triplex καρωτίδων, σπονδυλικών αρτηριών και φλεβών, καθώς και διακρανιακό υπερηχογράφημα) της Ευρωπαϊκής Υπερηχογραφικής Εταιρείας (European Society of Neurosonology and Cerebral Haemodynamics, ΕSNCH) αλλά και της Γερμανικής Nευροφυσιολογικής Εταιρείας (Deutsche Gesellschaft für klinische Neurophysiologie, DGKN)
 2. υπερηχογραφίας του νευρομυϊκού συστήματος της Γερμανικής Nευροφυσιολογικής Εταιρείας (Deutsche Gesellschaft für klinische Neurophysiologie, DGKN),
 3. ηλεκτρομυογραφίας και νευροφυσιολογικού ελέγχου (ταχύτητες αγωγής νεύρων) της Γερμανικής Νευροφυσιολογικής Εταιρείας (Deutsche Gesellschaft für klinische Neurophysiologie, DGKN).

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες, όπου και ολοκλήρωσε τις σχολικές σπουδές στο 2ο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο. Μετά την αποφοίτηση από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2007, ακολούθησε τρίμηνη εκπαίδευση στο νευροφυσιολογικό εργαστήριο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Με το πέρας της θητείας του στις ένοπλες δυνάμεις το 2009, έγινε δεκτός ύστερα από κρίση ως ειδικευόμενος νευρολόγος σε μία από τις σημαντικότερες κλινικές της Γερμανίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Josef του Bochum. Υπό την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης καθηγητή Νευρολογίας Ralf Gold συμμετέχει έως και σήμερα στο κλινικό και ερευνητικό έργο της κλινικής, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαγνωστική και θεραπευτική της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, της νόσου του Πάρκινσον, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και σπανιότερων εκφυλιστικών και μυϊκών νόσων του νευρικού συστήματος. Ανάμεσα στις επιτυχίες της νευρολογικής κλινικής του νοσοκομείου St. Josef, ήταν η κατάταξη της επί τέσσερα συναπτά έτη (2012-2015) από έγκυρα γερμανικά περιοδικά στη 1η θέση προτίμησης για τις διάγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Στα πλαίσια της ψυχιατρικής του μετεκπαίδευσης, αναλαμβάνει το 2012 τη λειτουργία του εξωτερικού ιατρείου άνοιας της πανεπιστημιακής ψυχιατρικής κλινικής LVR του Essen. Υπό την επίβλεψη του πρωτοπόρου καθηγητή Jens Wiltfang εκπαιδεύεται στη διαγνωστική και θεραπευτική της άνοιας, συμμετέχει στο ερευνητικό έργο της κλινικής, ενώ παράλληλα ασχολείται με την ιατρική περίθαλψη 530 ασθενών με άνοια στα γηροκομεία της πόλης του Essen.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον περιλαμβάνει τις εφαρμογές των υπερήχων στη νευρολογία, όπως τη μελέτη με Triplex και διακρανιακό υπερηχογράφημα της λειτουργίας των εγκεφαλικών αγγείων, αλλά και τον υπέρηχο των περιφερικών νεύρων και μυών του ανθρωπίνου σώματος. Μυείται στα μυστικά της υπερηχογραφίας του εγκεφάλου και των νεύρων από διάσημα ονόματα του χώρου, όπως τους καθηγητές Χρήστο Κρόγια,  Jose Manuel Valdueza και Josef Βöhm.

Η ολοκληρωμένη του διδακτορική διατριβή (Dr. med.) ασχολήθηκε με την “ανίχνευση μικροεμβολικών σημάτων μέσω διακρανιακού υπερηχογραφήματος στη μέση εγκεφαλική αρτηρία σε συμπτωματικές στενώσεις έσω καρωτίδας και τον έλεγχο της συσχέτισης τους με την αποτελεσματικότητα της αντιαιμοπεταλιακής αγωγής”.

Σημαντικότερες επιστημονικές του ανακαλύψεις αποτελούν:

 1. η πρώτη παγκόσμια περιγραφή των φυσιολογικών υπερηχογραφικών μετρήσεων στα νεύρα του ανθρωπίνου σώματος,
 2. η ανακάλυψη των παθολογικών υπερηχογραφικών ευρημάτων σε αυτοάνοσες νευροπάθειες, όπως το σύνδρομο Guillain-Barre, η CIDP, η νευροσαρκοείδωση
 3. η ανακάλυψη και ονομασία ενός πρωτοποριακού υπερηχογραφικού σκορ (Bochum Ultrasound Score) για την αξιόπιστη διάγνωση των αυτοάνοσων νευροπαθειών.

Επιστημονικά άρθρα του δημοσιεύονται στα εγκυρότερα διεθνή περιοδικά νευρολογίας, μεταξύ των οποίων το Neurology, Archives of Neurology, Stroke, Muscle and Nerve, Neuromuscular Disorders, Journal of the Peripheral Nerve System φτάνοντας σε συνολικό διεθνές αντίκτυπο (impact factor) 123.99. Παράλληλα, συνεργάζεται ως μέλος του επιστημονικού συμβουλίου (editorial board) με 11 αγγλόφωνα ιατρικά περιοδικά (όπως το Neuroimmunology and Neuroinflammation, American Journal of Neuroscience κ.α. ) και ως κριτής (reviewer) επιστημονικών δημοσιεύσεων με 25 αγγλόφωνα και γερμανικά περιοδικά (Νeurology, Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, European Journal of Neurology, Μuscle and Nerve, Clinical Neurophysiology, Journal of the Peripheral Nervous System, Journal of Neuroimaging κ.α.).

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγoνται 5 βιβλία:

 1. “Τhe role of neuromuscular ultrasound in the diagnostic of immune-mediated neuropathies”,
 2. “The role of neuromuscular ultrasound in the diagnostic of the multifocal motor neuropathy”,
 3. “The application of clinical, electrophysiological and nerve ultrasound parameters in distinguishing acute onset chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy from Guillan Barre Syndrome”,
 4. Drug induced meningitis: a diagnostic challenge” και
 5. “Paraneoplastic polyneuropathies – searching in the mist” του αμερικανικού εκδοτικού οίκου Nova Scientific Publications.

Με σκοπό την ενημέρωση του ευρέoς κοινού γύρω από τις νευρολογικές παθήσεις, αρθρογραφεί τακτικά στην Ελευθεροτυπία, τους “Πρωταγωνιστές” (protagon.gr), το iatronet και τα περιοδικά ευρείας ύλης και κυκλοφορίας Soul και Meta Magazino.