Αθροιστική κεφαλαλγία (cluster headache)

Τι είναι η αθροιστική κεφαλαλγία ;

Η αθροιστική κεφαλαλγία, ή αλλιώς διεθνώς cluster headache, είναι μία από τις πιο σημαντικές μορφές κεφαλαλγίας στον ενήλικο πληθυσμό. Το όνομα της προέρχεται από την εμφάνιση της σε χαρακτηριστικές περιόδους του χρόνου (πχ για μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών ή κατά την άνοιξη), αποκτώντας έτσι αθροιστικό χαρακτήρα. 

Που οφείλεται η αθροιστική κεφαλαλγία;

Με βάση τα υπάρχοντα βιβλιογραφικά δεδομένα, η αθροιστική κεφαλαλγία οφείλεται στη μεταβολή των επιπέδων συγκεκριμένων ορμονών στο αίμα (π.χ. μελατονίνη, κορτιζόλη), αλλά και ουσιών που είναι απαραίτητες για την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους (νευροδιαβιβαστές, π.χ. σεροτονίνη).

Ποια είναι τα συμπτώματα μίας αθροιστικής κεφαλαλγίας;

H αθροιστική κεφαλαλγία εμφανίζεται οξέως, συνήθως με πόνο που ξεκινά από το ένα μάτι και ενδέχεται να ακτινοβολεί στο υπόλοιπο κομμάτι της κεφαλής. Χαρακτηριστικά συνοδά συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι η ερυθρότητα του ματιού, το πρήξιμο του βλεφάρου, η δακρύρροια και η καταρροή ή συμφόρηση της μύτης.

H κεφαλαλγία αυτή διαρκεί συνήθως από 15 λεπτά – 3 ώρες, ενώ επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ώρα της ημέρας για μία περίοδο ημερών εώς και εβδομάδων.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση μίας αθροιστικής κεφαλαλγίας  ;

Στην περίπτωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας δεν υπάρχουν σαφείς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της. Σε περιόδους εξάρσεων της κεφαλαλγίας ωστόσο, η ένταση της ενδέχεται να επιδεινωθεί από την κατανάλωση αλκοόλ.

Πως γίνεται η διάγνωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας;

Η διάγνωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας βασίζεται στα χαρακτηριστικά για τη νόσο ενοχλήματα που περιγράφει ο ασθενής, αλλά και στα συμπτώματα που διαπιστωνει ο νευρολόγος κατά τη νευρολογική εξέταση. Στην περίπτωση που ο ασθενής περιγράφει άτυπα ενοχλήματα ή τίθεται η υποψία άλλης νόσου, ενδείκνυται η πραγματοποίηση απεικονιστικού ελέγχου με μαγνητική η αξονική τομογραφία.

Ποια η θεραπεία της αθροιστικής κεφαλαλγίας ;

Η θεραπευτική της αθροιστικής κεφαλαλγίας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των οξέων κρίσεων και τη προληπτική θεραπεία για την μείωση της συχνότητας εμφάνισης της:

Για την αντιμετώπιση των οξέων κρίσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χορήγηση οξυγόνου με μάσκα σε μεγάλη συγκέντρωση (συνήθως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών) ή ειδικών φαρμάκων (τριπτάνες) σε μορφή spray ή ενέσιμη.

Ως προληπτικά φάρμακα μπορεί κατά περίπτωση να χρησιμοποιηθούν η κορτιζόνη (πρεδνιζόνη), το βαλπροϊκό οξύ, η βεραπαμίλη ή το λίθιο.

5 σκέψεις σχετικά με “Αθροιστική κεφαλαλγία (cluster headache)

  1. Εγώ προσωπικά την έχω δεκατρία χρονια είμαι 30 έχω δοκίμασεΙ τα πάντα και δυστυχώς δεν βγαίνει πουθενά!αναγκάζεσαι να ζεις με αυτή την ασθένεια γιατί δεν υπάρχει γιατρειά!!υπομονή σε όσους την έχουν!!!

    1. ΕΓΩ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΩΡΑ. ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ. ΕΧΩ ΕΡΘΕΙ Σ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟ, ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ.. ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΚΕΙ.

  2. Μετα απο πολλα χρονια και πολυ πονο, το ελυσα εδω και ενα χρονο με 250mlg Rhadiola, 250mlg Mαγνησιο, 1000ml βιταμινη C και βιταμινη D3 100ml , τα παιρνω καθε πρωι και το ελυσα μεσα σε λιγες μερες θα βρειτε την ηρεμια σας.

  3. Το εχω εδω και 14 χρονια οπως καιε σεις δοκιμασα τα παντα χωρις αποτελεσμα,δοκιμασα βελλονισμο και ειμαι χωρις καθολου πονους για 3 με 6 μηνες,ο πονος παντα επιστρεφει αλλα καθε φορα ξαναπερναει με βελλονισμο! Δεν πιανει σε ολους (εννοειτε βελλονιστη γιατρο οχι κανεναν ασχετο!) αλλα δεν εχετε κατι να χασετε και επιπλεον εχει μηδενικες παρενεργειες τα νευρολογικα χαπια ειναι πολυ ασχημα για συκωτι,νεφρα

Σχολιάστε