Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΗλεκτροεγκεφαλογράφημα

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) είναι μία διαγνωστική εξέταση που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Για την πραγματοποίηση της χρησιμοποιούνται αισθητήρες που τοποθετούνται με τη χρήση μίας ειδικής κάσκας στο κεφάλι και συνδέονται μέσω συρμάτων με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ). Το αποτέλεσμα είναι ο Η/Υ να καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου υπό τη μορφή κυμάτων.

Με τη χρήση του ηλεκτροεγκεφαλογράφηματος μπορεί ο νευρολόγος να διαγνώσει συγκεκριμένες παθήσεις, όπως οι επιληπτικές κρίσεις. Επίσης χρήσιμη είναι η διενέργεια του για την εκτίμηση της ηλεκτρικής δρασηριότητας του εγκεφάλου σε εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος, όπως οι άνοιες π.χ. τύπου Creutzfeldt-Jakob(CJD). Σπανιότερα χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου σε ασθενείς που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση, τη μελέτη των διαταραχών του ύπνου, όπως η ναρκοληψία αλλά και για τον έλεγχο της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια της αναισθησίας εν ώρα χειρουργείου.

Πριν απο την ημέρα της εξέτασης φρόνιμο είναι να ρωτήσετε τον ιατρό σας για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ήδη ακολουθείτε (π.χ. ηρεμιστικά, μυοχαλαρωτικά, υπνωτικά χάπια). Ο ιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να διακόψετε προσωρινά (π.χ. για την ημέρα της εξέτασης) κάποια από αυτά. Τέτοιου είδους φάρμακα ενδέχεται να επηρεάσουν τη συνηθισμένη εγκεφαλική δραστηριότητα και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης. Τα μαλλιά της κεφαλής πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς λακ ή τζελ μαλλιών, καθώς η τοποθέτηση των ηλεκτροδίων γίνεται πάνω στο κεφάλι.

Για τον εντοπισμό συγκεκριμένων παθολογιών (π.χ. επιληπτικής δραστηριότητας) μπορεί να χρειαστεί να μην κοιμηθείτε καθόλου το προηγούμενο βράδυ, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό σας.

image
https://kerasnoudis.gr/wp-content/themes/hazel/
https://kerasnoudis.gr/
#d8d8d8
style1
scroll
Loading posts...
/var/www/vhosts/kerasnoudis.gr/httpdocs/
#
off
none
loading
#
Sort Gallery
on
on
off
on