Κεφαλαλγία Τάσης

ΑρχικήΑσθένειεςΚεφαλαλγία Τάσης

Η κεφαλαλγία τάσης είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου, μιας και προσβάλλει περίπου το 75% των ασθενών που πάσχουν από χρόνιο πόνο. Πρόκειται για έναν διάχυτο, ήπιας έως μέτριας έντασης πονοκέφαλο που συχνά περιγράφεται από τους ασθενείς ως ένα αίσθημα “ζώνης ή κράνους” γύρω από την κεφαλή.

Για την αιτία της κεφαλαγίας τάσης έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, όπως η σύσπαση των μυών της κεφαλής ή ακόμη και η αλλαγή των επιπέδων συγκέντρωσης συγκεκριμένων ουσιών στο αίμα, όπως π.χ. η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες.

Η κεφαλαλγία τάσης περιλαμβάνει συνήθως πόνο που εντοπίζεται αμφοτερόπλευρα στην κεφαλή, δημιουργώντας ένα αίσθημα “ζώνης ή κράνους”, που περικλύει το μέτωπο ή/και τους κροτάφους ή/και το πίσω μέρος της κεφαλής.  Η ένταση του πόνου  είναι συνήθως ήπια ως μέτρια, ενώ συνήθως ναυτία, φωτοφοβία και ηχοοφοβία απουσιάζουν.

Οι παράγοντες που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κεφαλαλγίας τάσης είναι :

  1. το stress στο εργασιακό ή οικογενειακό περιβάλλον
  2. η συνύπαρξη καταθλιπτικής ψυχικής διαταραχής
  3. η κακή στάση της κεφαλής, ιδιαίτερα για αρκετές ώρες π.χ. κατά τον ύπνο, την εργασία.
  4. οι διαταραχές του ύπνου.

Περίπου το 90% των γυναικών και το 70% των ανδρών θα εμφανίσει κεφαλαλγία τάσης σε κάποια στιγμή της ζωής τους.  Η συχνότητα εμφάνισης της αυξάνεται στις γυναίκες κατά την 5η δεκαετία ζωής.

  1. Η κεφαλαλγία τάσης εντοπίζεται συνήθως αμφοτερόπλευρα στη κεφαλή και έχει πιεστικό ή συσφικτικό χαρακτήρα,  σε αντίθεση με την ημικρανία που είναι συνήθως μονόπλευρη και εμφανίζει σφύζοντα χαρακτήρα.
  2. Η κεφαλαγία τάσης συνήθως δε συνοδεύεται από φωτοφοβία,  ηχοφοβία ή ναυτία και δεν οδηγεί σε απόσυρση από τις συνήθεις δραστηριότητας της ημέρας, σε αντίθεση με την  ημικρανία, η οποία αυξάνει σε ένταση με τη σωματική δραστηριότητα και οδηγεί συχνά σε έντονα συνοδά ενοχλήματα, όπως ναυτία , φωτοφοβία, ηχοφοβία.
  3.  Η κεφαλαγία τάσης δε συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα, σε αντίθεση με την ημικρανία που μπορεί να έπεται νευρολογικής αύρας,  υπό τη μορφή οπτικών  (φωτάκια, λάμψεις), κινητικών ή αισθητικών διαταραχών (π.χ. μουδιάσματα)

Η θεραπεία της κεφαλαλγίας τάσης περιλαμβάνει το συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής με τεχνικές χαλάρωσης. Η κεφαλαλγία τάσης μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά με κοινά παυσίπονα (π.χ. παρακεταμόλη και ασπιρίνη) ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ιμπουπροφένη, ναπροξένη, ινδομεθακίνη). Σε περίπτωση που η κεφαλαλγία τάσης αποκτά  χρόνιο χαρακτήρα (εμφάνιση κεφαλαλγίας για πάνω από 15 ημέρες το μήνα και για τουλάχιστον 3 μήνες) τότε ο θεράπων νευρολόγος μπορεί να χορηγήσει για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της τρικυκλικά  (αμιτριπτυλίνη, νορτριπτυλίνη) ή SSRI αντικαταθλιπτικά (παροξετίνη, φλουοξετίνη, βενλαφαξίνη).

Οι τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης περιλαμβάνουν τα κρύα ή ζεστά επιθέματα στα επώδυνα σημεία ή τις μαλάξεις (massage) για τη χαλάρωση των μυών της κεφαλής.

image
https://kerasnoudis.gr/wp-content/themes/hazel/
https://kerasnoudis.gr/
#d8d8d8
style1
scroll
Loading posts...
/var/www/vhosts/kerasnoudis.gr/httpdocs/
#
off
none
loading
#
Sort Gallery
on
on
off
on