Νευροφυσιολογικός έλεγχος

ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΝευροφυσιολογικός έλεγχος

Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος αποτελεί εκείνη την ομάδα των διαγνωστικών εξετάσεων που ασχολούνται με τη μελέτη των περιφερικών νεύρων και μυών του σώματος (άνω και κάτω άκρα) και διακρίνεται στο ηλεκτρονευρογράφημα και στο ηλεκτρομυογράφημα.

Το ηλεκτρονευρογράφημα αποτελεί τη μεθοδο εκλογής για τη μελέτη των παθήσεων των περιφερικών νεύρων του σώματος. Κατά την εξέταση αυτή δίνεται ένα ηλεκτρικό ερέθισμα σε διάφορα σημεία της ανατομικής πορείας ενός νεύρου και καταγράφεται η απάντηση από το ίδιο το νεύρο ή από έναν μυ που ελέγχεται από αυτό το νεύρο υπό την έννοια μίας κυματομορφής.

Το ηλεκτρομυογράφημα αποτελεί τη μεθοδο εκλογής για τη μελέτη των παθήσεων των μυών του σώματος. Κατά την εξέταση εισάγεται μία λεπτή βελόνα στον υπό μελέτη μυ του σώματος και καταγράφεται η ηλεκτρική του δραστηριότητα τόσο σε ηρεμία όσο και ύστερα από προσπάθεια (σύσπαση).

Nευροφυσιολογικός έλεγχος πραγματοποιείται για την διερεύνηση των παθήσεων των περιφερικών νεύρων ή μυών του σώματος (άνω και κάτω άκρα) με στόχο τη διαπίστωση της βαρύτητας της βλάβης, της αιτίας της αλλά και του εντοπισμού του σημείου αυτής. Επιπλέον η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά για την παρακολούθηση της αναπόκρισης του ασθενούς στη θεραπευτική αγωγή.

Χαρακτηριστιότερα παραδείγματα χρήσης του ελέγχου αυτού είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, η παγίδευση του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα, οι πολυνευροπάθειες, οι δισκοπάθειες της αυχενικής ή οσφυϊκής μοίρας, αλλά και οι παθήσεις των μυών φλεγμονώδους ή δυστροφικής αιτιολογίας.

Η εξέταση διαρκεί ανάλογα με την ένδειξη πραγματοποίησης της από μερικά λεπτά μέχρι 1 ώρα. Απαραίτητη είναι η συνεργασία του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ερεθισμού των νευρων και των μυών, προυπόθεση η οποία συχνά λόγω των επώδυνων ερεθισμάτων είναι δύσκολη.

image
https://kerasnoudis.gr/wp-content/themes/hazel/
https://kerasnoudis.gr/
#d8d8d8
style1
scroll
Loading posts...
/var/www/vhosts/kerasnoudis.gr/httpdocs/
#
off
none
loading
#
Sort Gallery
on
on
off
on